Contact
Timp liber /

Filatelie

Există o perioadă a copilăriei în care mulți descoperă plăcerea de a colecționa ceva. Cel mai adesea este vorba despre lucruri de mică valoare, care de obicei sunt aruncate: pachete goale de țigări, cutii de chibrituri, capace metalice de la sticlele de băuturi, imagini „surpriză” din pachetele cu gumă de mestecat, scoici. În cazuri mai fericite, pasiunea de colecționar se îndreaptă spre lucruri a căror apreciere crește odată cu vârsta, iar în această categorie intră cărțile, revistele, ilustratele poștale și mărcile filatelice. În cazul nostru întâlnirea cu timbrele a fost „dragoste la prima vedere”.

Tatăl nostru a fost acela care ne-a dat impulsul de a colecționa, cumpărându-ne odată un mic clasor și un plic cu timbre. Pe vremea aceea nu era ceva scump, un plic cu timbre costa vreo 4-5 lei, adică ceva mai mult decât o înghețată la cornet. În curiozitatea noastră am găsit în micile dreptunghiuri de hârtie zimțată un univers fascinant și instructiv. Astfel am aflat pentru prima dată de Laika, cățelușa care a zburat în cosmos și de Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. Completarea seriilor de timbre prin schimburi cu alți copii era pasionantă, iar uneori era nevoie de toată puterea de convingere pentru a obține ceea ce iți doreai. Numai schimburile de dubluri erau ușoare...

După câțiva ani am ajuns să avem o colecție bunicică de mărci poștale românești. Din nefericire, în dorința de a avea niște serii arabe mari și colorate, ne-am lăsat seduși de câțiva „vulpoi” filateliști bătrâni. Am dat la paritatea 8:1 timbre românești agonisite cu greu prin schimburi, contra unor serii care în lumea filateliștilor profesioniști se cumpărau de-a gata la folie. Abia mai târziu am realizat că satisfacția noastră nu provenea din simpla deținere a unor serii complete, cât din bucuria de a urmări și completa seriile în timp.

În liceu am fost nevoiți să renunțăm la acest hobby, dar am păstrat modesta noastră colecție de timbre ca pe un lucru de preț. Adevăratul câștig pe care l-am avut din colecționarea timbrelor poștale au fost aptitudinile pe care ea le dezvoltă: memoria, simțul estetic, firea ordonată, atenția la detalii și respectul pentru lucrurile mărunte.

O imagine face cât o mie de cuvinte, așa că am scanat o parte din timbre pentru a putea fi văzute aici pe site. Puteți vizualiza seriile de timbre efectuând selecția dorită cu ajutorul controalelor de mai jos. Criteriile de selecție (țara de origine, tematica, anul apariției) sunt cumulative, iar pentru a obține rezultate trebuie bifată cel puțin o căsuță de selecție. Seriile de timbre care îndeplinesc cerințele exprimate vor fi afișate într-o pagină nouă.

Emi & Leoemileo@zoho.com Data:01.01.2015 Ultima actualizare:01.01.2015 Număr accesări:000001