Contact
Produse și servicii / Lucrări practice /

Circuite electrice

schemă de principiu frigider Arctic

Schemă electrică de principiu frigider ARCTIC 180L

Pentru repararea frigiderului propriu ARCTIC 180L a fost necesară identificarea schemei electrice de principiu, care este prezentată alăturat. Schema poate fi folosită pentru înțelegerea funcționării frigiderelor mai vechi, la care pornirea și oprirea compresorului este realizată exclusiv cu dispozitive electromecanice (termostat, releu de pornire).

Inițial temperatura din frigider este ridicată (egală cu temperatura mediului ambiant) și contactul termostatului interior Kt este închis. Prin bobina releului de pornire Rp și înfășurarea principală Lpr a motorului compresorului aflat în repaus apare un curent inițial ridicat de aprox. 4Aef. Acest curent cuplează releul Rp, contactul KRp se închide și apare un curent nou prin înfășurarea auxiliară de pornire a motorului compresorului. Rotorul acestuia se pune în mișcare și când turația motorului se apropie de cea normală de funcționare curentul prin înfășurarea principală Lpr se reduce la o valoare de aprox. 1Aef, care determină decuplarea releului de pornire.

În acest moment contactul KRp se deschide, iar motorul continuă să funcționeze cu o singură înfășurare, parcursă de un curent I1 de aprox. 1A, până când temperatura din interiorul frigiderului coboară sub valoarea fixată prin termostat. În momentul respectiv contactul Kt se deschide și motorul compresorului se oprește. După un timp temperatura din frigider crește iarăși peste valoarea fixată, contactul Kt se închide și compresorul repornește.

Dacă releul de pornire Rp se defectează și nu mai închide contactul KRp, motorul nu mai pornește, iar înfășurarea principală Lpr rămâne parcursă de un curent ridicat de suprasarcină (I1 aprox. 4A). Pentru a proteja motorul, după un timp relativ scurt (aprox. 5s) intervine releul termic de protecție Rt care deschide contactul normal-închis KRt. Motorul este deconectat de la rețea până la răcirea bimetalului releului termic de protecție Rt, după care motorul reintră în regimul de suprasarcină. Apare în acest fel un mod de funcționare periculos, cu încercări de pornire și deconectări repetate, care poate duce la distrugerea motorului și a releului termic dacă frigiderul nu este scos din priză.

Pentru repararea frigiderului ARCTIC 180L s-a înlocuit releul de pornire original (marcat 1.01A / 220V) cu unul similar, având aproximativ aceeași formă pentru a putea fi montat. S-a verificat că releul anclanșează sigur la un curent mai mic de 4A și este sigur declanșat la curentul de funcționare normală de aprox. 1A.

Conform măsurătorilor, motorul compresorului are o putere consumată de aprox. 220W (220V x 1A). În cartea tehnică este indicat un consum zilnic de 800÷1300Wh, adică un consum mediu zilnic de aprox. 1050Wh. Rezultă un timp de funcționare mediu zilnic de aprox. 4.77h (1050Wh / 220W), adică un factor de utilizare de aprox. 20% (4.77h / 24h = 0.198).


comandă lumină multipost

Circuit comandă lumină din mai multe locații

O aplicație interesantă a comutatoarelor basculante este comanda iluminatului din mai multe locații. Pentru aprinderea și stingerea luminii din două locuri se utilizează un circuit cu două comutatoare basculante simple SPDT (fig. 1). Când comutatoarele sunt într-o poziție care asigură o cale de curent, faza ajunge la contactul din fundul duliei și becul luminează. Acționând oricare dintre comutatoare, becul se stinge. Becul poate fi apoi reaprins prin acționarea comutatorului care l-a stins sau a celuilalt.

Pentru aprinderea și stingerea luminii din trei sau mai multe locuri sunt necesare două comutatoare basculante simple SPDT și unul sau mai multe comutatoare basculante duble DPDT (fig. 2). Comutatoarele duble sunt cablate astfel încât să permită încrucișarea a două căi de curent. Comutatoarele simple se numesc comutatoare „capăt”, iar comutatoarele duble cu punțile realizate intern se numesc comutatoare „cruce”. Circuitul permite extinderea numărului de posturi de comandă prin adăugarea câte unui comutator cruce pentru fiecare post de comandă suplimentar.

Explicația aprinderii și stingerii independente a luminii din orice post de comandă este urmatoarea. Între cele două comutatoare de capăt, prin cascadarea comutatoarelor cruce se realizează două căi conductoare. Privind de la bec spre intrare una dintre căi este la fază și alta în aer. Privind de la intrare spre bec, una dintre căi duce la bec și celalta este în aer. Primul comutator de capăt poate trimite faza pe oricare dintre cele două căi, deci poate aprinde / stinge becul. Al doilea comutator de capăt poate conecta becul la oricare dintre cele două căi, deci poate aprinde / stinge becul. Comutatoarele cruce intermediare au întotdeauna faza la una dintre intrări, respectiv întotdeauna becul la una dintre ieșiri. Prin comutare ele pot trimite sau nu faza la ieșirea ce duce la bec, adică pot aprinde / stinge becul.

Emi & Leoemileo@zoho.com Data:01.01.2015 Ultima actualizare:01.01.2015 Număr accesări:000001